Najpopularnije dijete

Najpopularnije dijete

30.10.2018.

Kako smršati i kako figuru dovesti do savršenstva, neke su od tema koje najčešće brinu žensku populaciju. Čak i dame sa savršeno izvajanim telima ponekad imaju osećaj viška kilograma, pa i one s vremena na vreme odlučuju da se time pozabave.

U nastavku teksta očekuje vas kratak vodič kroz najpopularnije vrsta dijeta, a na vama je da odlučite koja je prava za vas.

1. Atkinsonova dijeta

Zasigurno jedna od popularnijih i već dugo aktuelnih, Atkinsonova dijeta dobila je naziv po svom kreatoru dr Robertu Atkinsu. Ova dijeta zasniva se na povećanom unosu proteina, udruženim sa ozbiljnom redukcijom ugljenih hidrata. Sastoji se iz nekoliko faza i svaka od njih diktira određenu količinu ugljenih hidrata čiji je unos dozvoljen. S druge strane, bez bojazni smete da jedete meso, ribu, jaja, dok su količine sira, povrća, ulja i masti ograničene. Naravno, ako se odlučite za Atkinsonovu dijetu, zasigurno ćete izgubiti kilograme, jer ne unosite namirnice koje najviše goje. Ipak, mnogi stručnjaci i nutricionisti se slažu oko toga da ovo nije najzdravija metoda.

2. Hrono dijeta

Zapravo, dosta nutricionista ne priznaje ovaj naziv, već insistira na tome da hrono nije dijeta, nego pravilan način ishrane i stil života. Kako bilo, ona je poprilično popularna poslednjih godina, a podrazumeva određen broj obroka u jednakim intervalima, kao i pravilno kombinovanje hrane. Ova vrsta ishrane ne fokusira se na kalorijsku vrednost namirnica, već na njihovu kiselo - baznu ravnotežu i glikemijski indeks. Ipak, preporuka jeste da se režim ne započinje na “svoju ruku”, jer se on određuje individualno u zavisnosti od vaših potreba i stanja organizma. Insistira se da pre nego što počnete sa hrono dijetom uradite sve potrebne analize, a da vam plan ishrane propiše edukovani nutricionista.

Ove dve dijete su svakako jedne od najpopularnijih - ukoliko ste planirali u skorije vreme da povedete računa o svojoj ishranu, probajte onu koja više paše vašem organizmu! :)

Dodali ste proizvod u vašu korpu