ZDRAVI ŠEĆERI

ZDRAVI ŠEĆERI

18.10.2020.

ZDRAVE ZAMENE ZA BELI ŠEĆER - javorov sirup, agava sirup, kokosov i šećer od urmi ili brezin šećer dealna su rešenja ako želite da se zasladite, a da istovremeno ne rizikujete da ugrozite zdravlje.

Med


Med je izvrsna zamena za šećer u svim receptima. Ako u receptu piše da bi trebalo upotrebiti kašiku šećera, biće dovoljno pola ili tri četvrtine kašike meda.

Javorov sirup

Jedan od najpopularnijih i najzdravijih zaslađivača danas jeste upravo javorov sirup. To je 100% prirodan zaslađivač u obliku sirupa, za koji se zna da je odlična zamena šećeru i veoma je zastupljen u veganskoj kuhinji, mada bi ga trebali svi konzumirati.

Agavin sirup


Agavin sirup sadrži 70 posto fruktoze i 20 posto glukoze, a to ovom zaslađivaču daje sladak ukus i niži glikemijski indeks. Odlično ide u razne napitke i kremaste deserte, pudinge i kaše.

Stevija


Stevija ne sadrži kalorije, ali pripazite da u omiljen kolač dodate  male količine, jer je od 300 do 400 puta slađa od konzumnog šećera. Stevija ima lagano gorak ukus, zbog čega je neki ne vole.

Kokosov šećer


Proizveden od soka kokosovog cveta, kokosov šećer ima manji glikemijski indeks u odnosu na rafinisan šećer. Ovaj šećer sadrži nutrijente: gvožđe, cink, kalcijum i kalijum.

Šećer od urmi


Dok se kokosov šećer dobija iz soka, šećer od urme dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer je plod koji je prvo osušen, a zatim samleven.
To znači da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente, poput vitamina B6, gvožđa i magnezijuma. Iako se zbog toga ne otapa dobro u tečnostima kao što su kafa ili čaj, odličan je kao dodatak drugoj hrani i zamena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u receptima.


 Ksilitol i eritritol


Ovi šećerni alkoholi se dobijaju iz breze (ksilitol) i iz fermetisanih namirnica (eritrol). Oba ne sadrže šećere i ne povećavaju nivo šećera u krvi te se preporučuju i dijabetičarima i osobama na posebnim vrstama dijeta bez ugljenih hidrata.

Dodali ste proizvod u vašu korpu