Crvena maka mora biti garantovane čistoće da bi imala efekta. Maka prirodno raste na polju tako da rodi oko 60% žutog, 25% crvenog i 15% crnog ploda.
Postoji preko 13 različitih ekotipova make, čiji su plodovi od skoro skroz bele pa sve do crne boje. Ali se uglavnom grupišu u 3 ‘glavna’ ekotipa odnosno 3 glavne boje make – žuta, crvena i crna. Razlika ovih plodova je u boji opne – a unutrašnjost svih maka je iste krem boje. Sve vrste (boje) make dolaze od istog semena, i sve zajedno rastu na plantažama u prirodnoj srazmeri otprilike 60% žuta, 25% crvena i 15% crna. Tradicionalno, maka se nikad nije odvajala i sve boje korena su se jele zajedno. Međutim, kada su istraživanja pokazala da se odnos količina biološki aktivnih komponenata blago razlikuje u žutoj, crnoj i crvenoj maki, proizvođači su počeli da nude odvojene vrste make. Sadržaj makro i mikro nutrijenata u svim ekotipovima je skoro isti. Ograničen broj naučnih istraživanja je pokazao da ukoliko se izdvoji samo neka vrsta (boja), ona može imati neka specifična dejstva ili neka dejstva malo izraženija u odnosu na druge dve make.
Za koga je korisna maka crvene boje?
Crvenu maku uzimajte u količini od 3g (jedna puna kafena kašičica). Možete je uzimati umesto miksa neko vreme, ili dodati malu količinu crne make (1-2g) uz miks sve 3 make.
Kada se konzumira crvena maka upotreba je najjednostavnija ukoliko je pomešate sa čašom vode i popijete. Možete je dodati i u čašu tople vode, iscedite pola limuna, i kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača. Ako crvenu maku umešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko, dobićete sasvim ukusan napitak.
Ne treba izgubiti iz vida da sve ove benefite pruža i miks sve 3 boje make. Štaviše, nema istraživanja koje upoređuje delotvornost miksa i crvene make za iste benefite. To ne znači da maka crvene boje nema neka drugačija ili jača svojstva, ali znači da ih nauka nije dokazala, pa ih ne možemo pisati kao činjenice. Treba naravno imati u vidu i obrnuto – sve benefite koje pruža miks, verovatno pruža i svaka vrsta (boja) pojedinačno. Takođe, iako postoji jako malo istraživanja za crnu i crvenu maku, one su objektivno intenzivnijeg ukusa (što se može osetiti kod stvarno čiste i kvalitetne crne i crvene make) a to verovatno znači da sadrže nekih fitonutrijenata više od žute ili miksa.
Jedini benefiti koji su izučavani u višestrukim studijama su pozitivan uticaj crne make na broj i pokretljivost spermatozoida kao i na kognitivne funkcije, i pozitivan uticaj crvene make na prostatu, zbog čega može biti značajan dodatak u ishtani.
Proizvodi; Just Superior, Beograd.