Ublažavaju stres, regulišu varenje – Magnezijum, mineral kojim obiluju suve kajsije, ublažava stres, dok vitamini B kompleksa jačaju nerve. Ovo voće je odlično i za osobe koje pate od povišenog holesterola jer može da zameni masne grickalice. Sušene kajsije treba dobro sažvakati jer se tako podstiče varenje i cirkulacija u gornjoj regiji.
Čuvaju srce, popravljaju krvnu sliku – Suve kajsije sadrže veliku količinu kalijuma, minerala koji je važan za normalan rad svih mišića, a naročito srčanog. Samo pet suvih kajsija zadovoljava petinu potreba organizma za ovim mineralom i značajan deo potreba organizma za gvožđem. Vitamin C, koji ovo voće sadrži, olakšava apsorpciju gvožđa, što je važno za anemične osobe.
Bogat su izvor beta-karotena koji pomaže u stvaranju vitamina A i koji je važan za zdravlje očiju i za dobar vid.
Redovnom konzumacijom, rešavaju probleme sa gasovima i sa nadutošću.
Predstavljaju sjajnu zamenu za nezdrave i masne grickalice,
Preporučuju se kod obilnih menstruacija koje mogu da dovedu do malokrvnosti, ali i u slučaju trudnoće i dojenja, kada je povećana potreba za gvožđem.
Vitamin C jača i imuni sistem i sprečava pojavu prehlada, gripa i mnogih drugih oboljenja.
Naročito se preporučuju zimi jer je tada povećan rizik od infekcija.