Na koje načine možemo da jedemo orašaste plodove i semenke?

Na koje načine možemo da jedemo orašaste plodove i semenke?

20.08.2018.

Da li ste znali da ako svakodnevni meni ulepšate raznovrsnim orašastim plodovima i semenkama, vaš organizam bi imao samo reči hvale za vas?

To je zaista tako, a sada je red da to potkrepimo činjenicama:
1. izvori su vitamina, minerala, belančevina
2. bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom
3. odlični su za pamćenje
4. pomažu u gubljenju kilaže
5. pomažu u borbi protiv nesanice

Benefiti su tu, i ono što je od izuzetne važnosti jeste da su orašasti plodovi izuzetno ukusni i dovoljna je samo šaka vaših omiljenih orašastih plodova ili semenki da bi obradovali svoj organizam.

Koji su to orašasti plodovi i semenke koje je neophodno svakodnevno unositi?
1. Orasi
2. Indijski orah
3. Brazilski orah
4. Lešnik
5. Badem
6. Chia semenke
7. Pistaći
8. Seme suncokreta



Orašasti plodovi mogu biti odlična zamena za užinu ili za one koju su odlučili da promene režim ishrane ili da iz svog dnevnog menija eliminišu slatkiše i grickalice. Grickanje orašastih plodova je u baš ovakvim situacijama sjajno rešenje: zdravi su, grickaju se, pa čak od njih možete da napravite i razne obroke, čak i smutije. Jednostavno, nemaju manu!

Orašaste plodove i semenke možemo da konzumiramo na nekoliko načina: kao sirove, pečene i potopljene u vodi.

Sirovi orašasti plodovi
Svakako jedan od najzdravijih načina upotrebe orašastih plodova i semenki. Kao sirovi zadržavaju sve vitamine a kao pečeni, moguće je da su bili u dodiru sa nekim masnim kiselinama i mastima, tako da je najbolji način za „grickanje“ baš kada su sirovi. 

Pečeni orašasti plodovi
Naročito su ukusni pečeni lešnici i semenke suncokreta. Idealni za grickanje i nekada ne znamo sebi da kažemo „dosta“. Kao što smo pomenuli, prilikom kupovine pečenih lešnika važno je znati da mogu biti u dodiru sa „lošim“ mastima. Najbolja je konzumacija onih „na merenje“ i ono što je takođe bitno jeste da ne budu prepečeni.



Potopljeni u vodi
Ne možemo reći jedan od najzdravijih – možemo da kažemo da je definitivno najzdraviji način konzumiranja orašastih plodova. Potopljeni u vodi stvaraju enzime koji doprinose boljem varenju i omogućavaju unos većeg broja vitamina. Dovoljno je potopiti ih u vodu i ostaviti preko noći, zatim ih ujutru ponovo isprati. Možete ih grickati ili koristiti za salatu ili čak za pravljenje ulja ili namaza.


Dodali ste proizvod u vašu korpu