Anemija

Anemija

18.10.2019.

Anemija (malokrvnost) je stanje gde je poremećena proizvodnja crvenih krvnih zrnaca. Karakerisana je smanjenjem crvenih krvnih zrnaca ( eritrocita) i/ ili smanjenom koncentracijom hemoglobina u krvi.
Eritrociti sadrže hemoglobin ( protein koji prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa našeg organizma, bogat gvoždjem koji mu daje crvenu boju).
25% ćelija su eritrociti.
Oni se starajukoštanoj srži, ulaze u krvotok i cirkulišu oko 120 dana.

Namirnice koje ga sadrže:
Proso, crni pasulj, sočivo, grašak, spanać, lisnato povrće, cvekla, peršun, voće sa košticama, kakao, bademi, seme bundeve, suncokretove semenke, integralne žitarice, crveno meso.
Unošenje vitamina C  ( pomorandže, limun, grejpfrut, mandarine, avokado, nar, kivi, papaja, jagode itd ) pospešuje apsorpciju gvoždja.

Šta
nam krade gvoždje iz organizma:
Mleko, preteran unos žitarica, laneno seme, kofein, rafinisani šećeri.

Uzimanjem govedjeg i pilećeg mesa 2-3 puta nedeljno oko100-150gr dnevno, a ostalim danima u nedelji ribe, jaja, i ostalih namirnica koje sadrže gvoždje, tačnije kombinacijom biljnih i životinjskih proteina koje sadrže dosta gvoždja, možemo smanjiti nastanak anemije. Uz ove namirnice dodavati i namirnice koje sadrže vitamin C, folnu kiselinu ( a B12 je već prisutan u hrani koja sadržigvoždje tj u mesu), bakar (npr indijski orah). Ako i pored ovake ishrane nivo gvoždja pada, obavezno potražiti pomoć stručnog lica.

 

Dodali ste proizvod u vašu korpu